tiistai 18. lokakuuta 2011

Seksiä alaikäisille?


Luin seuraavanlaisen blogin:


(Yleisesti ottaen en ole kovin suuri blogosfäärin tuntija, mutta kyseisen ihmisen jutut ovat tähän mennessä vaikuttaneet älykkäiltä ja luettavilta. Se on nykypäivän internetissä paljon se.)

Blogi oli kirjoitettu vastauksena Aamulehden seuraavanlaiseen juttuun, joka koskee alaikäisten kokemaa seksuaalista ahdistelua aikuisten suunnalta (erityisesti alaikäisten tyttöjen):

Miksi aikuiset ahdistelevat teinityttöjä?

Ja minä kun olen tällainen hitaasti käyntiin lähtevä ihminen niin kirjoitan omia ajatuksiani aiheesta vasta nyt. Luettuani kommentteja, joita tuo blogaajakin lehtijutusta oli löytänyt, alkoi suuttumus kanssaihmisiäni kohtaan nousta ja siksi on ehkä parempi että kirjoitan vasta nyt. Blogin (sekä minun, että tuon ylemmän) pointtina on siis se, että Aamulehden jutun kommenteista löytyy häkellyttävästi sellaisia, jotka pitävät alaikäisten tyttöjen seksuaalista häirintää näiden omana syynä tai muuten puolustelevat aikuisten miesten käytöstä. En jaksa poimia kommentteja tähän, koska ei innosta kahlata siinä suossa uudelleen. Tonkikaa itse jos kiinnostaa. Varoitus: luvassa on saarnaavaa ja omanlaisiansa itsestäänselvyyksiä alleviivaavaa sanomaa. Toinen varoitus: kirjoitus on heteronormatiivinen käytännön syistä (ongelma on pääasiassa heteroseksuaalisuutta koskeva).

Kommenteissa siis muun geneerisen aivosulttaanitoiminnan lisäksi mainitaan tosiseikkana se, että miehet pyrkivät alaikäisten kanssa sänkyyn niin sanotusti luonnollisista syistä: luonnossa elävien olentojen olisi järkevää pyrkiä pistämään lapsia tulille heti kun ollaan sukukypsiä. No toki. En jotenkin pysty sietämään tuota luonnollisuudella perustelua kaiken maailman paskatouhuissa, kuten alaikäisiltä seksinostoyrityksissä. Ihminen ei ole luonnollinen eläin. Me ajamme autoilla, pukeudumme vaatteisiin, elämme yli luontaisen elinikämme ja mikä parasta: olemme ylikansoittaneet maailman kaikkien luonnollisten rajojen yli. Jos olisimme luonnollisia eläimiä niin jokin peto tai kulkutauti tai muu tekijä olisi kai jossain vaiheessa rajoittanut väestönkasvuamme niin, ettemme pääsisi turmelemaan kaikkea. Eli mikäli se nyt jollekin juuri puusta laskeutuneelle ääliölle oli epäselvää, niin luonnollinen pyrkimys jälkeläisten tekoon jo sukukypsien yksilöiden kanssa ei käy selityksenä. Saati sitten että jälkeläisten teko olisi ensimmäinen idea, mikä keski-ikäisellä miehellä on mielessään pyrkiessään ostamaan seksiä 14-vuotiaalta tytöltä.

Noin, olen saanut ensimmäisen itsestäänselvyyden ulos systeemistäni ja voin käydä itse asiaan.  Toinen, paljon enemmän käytetty, argumentti kommenteissa oli lyhyesti ilmaistuna tällainen: "Itse ne sitä haluavat, vähissä vaatteissa keikistelevät". Hassusti on Suomen lakiin kirjattu alaikäiseen sekaantuminen rikoksena, vaikka alaikäinen sitä itse haluaisikin. Laki lähtee ymmärtääkseni siltä pohjalta, että 14-vuotias ei voi samalla tasolla ymmärtää tekojensa seurauksia ja vaikuttimia kuin esimerkiksi 50-vuotias. 14-vuotiaat eivät ole myöskään rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä tästä asiasta Suomen lain kanssa: 14-vuotias ei voi ymmärtää kunnolla tekojensa seurauksia tai vaikuttimia. En väitä, että 14-vuotiaat olisivat täysiä lapsia, jotka eivät tajua mistään mitään. Väitän kuitenkin, että seksuaalisesti täysin kypsinä heitä ei voi pitää.

No miksi ne sitten tekee niin? Tuohon kysymykseen pyrin vastaamaan siltä olettamukselta, että kyseessä on terveellä itsetunnolla ja jokseenkin hyvällä pohjalla kasvanut nuori tyttö (voisin siis sanoa esimerkiksi: elämänsä runtelemat ihmiset tekevät kaikkea ei niin järkevää saadakseen huomiota tai monia muita vastaavia argumentteja, vaan enpäs sano). Vaikuttaisi siltä, että yhteiskunnassa on ollut meneillään seksualisaatio jo jonkin aikaa. Joka paikka on täynnä seksiä, mainokset, televisio-ohjelmat, musiikkivideot, kaikki. Toisaalta en näe sitä huonona asiana, seksi on normaali osa ihmisten elämää enkä kannata sen tabuna pitämistä. Uskon, että jos seksualisaatio tapahtuu järkevästi, niin siitä on meille kaikille iloa ja hyötyä. Seksualisaatiossamme on vain yksi epämiellyttävä mutta: se ei ole lähelläkään sukupuolten välistä tasa-arvoa. Yleistäen sanottuna nainen asetetaan aina toisen asemaan, hänestä tehdään miehen katseen ja halun kohde eikä itsenäinen olento. Tämä asemointi leimaa niin suurta osaa seksuaalisuuden kuvastostamme, että touhussa on oikeasti hommat pielessä. Poimin iloksenne yhden töykeimmistä esimerkeistä internetistä:

Ja vaikka kyseessä onkin äärilaidan esimerkki, niin samankaltainen, joskin kesympi, ajattelu lävistää vahvasti kulttuuriamme. Huoraksi haukkuminen, läskiksi haukkuminen ja muut ovat vallankäytön muotoja, joita kohdistetaan puoleen kansastamme. Ja vain siksi, että heitä saataisiin muokattua enemmän asemaansa sopiviksi, eli objekteiksi miesten himolle. Vieläkin liikutaan äärilaidan esimerkeissä, tähän voisi hyvin kiskoa esiin arvostettuja (?) instituutioita kuten missikisat, mallitoiminnan, mainonnan ynnä muuta. Ja kun lapsesta asti ihminen altistetaan ajattelulle, missä hän on vain objekti eikä subjekti, niin järkevän ja tasa-arvoisen seksuaalisuuden kehittyminen on varmasti hankalaa. Näin ajatellen en pidä kovin outona, että teini-ikäiset tytöt koettelevat omia rajojaan pukeutumalla provosoivasti ja ehkä jopa käyttäytymällä provosoivasti. Seksuaalisuuden rajat eivät ole mitään muureja, jotka näkee heti, vaan ne täytyy löytää tutkimalla ja kokeilemalla. Nuorille (ja toki aikuisillekin) on annettava maailma, jossa he voivat turvallisesti tutkia näitä rajoja, ilman että huorittelua ja käsiksi käymistä pidetään hyväksyttävänä touhuna missään tilanteessa.

Toisaalta samassa pommituksessa elävien miespuolisten (heteronormatiivisuus...) ihmisten on myös vaikeaa kehittää itselleen tasa-arvoista ja tervettä seksuaalisuutta. Naiset esitellään meille objekteina ja ympäriinsä panemista pidetään arvokkaana toimintana. Käytän nyt itse vihaamaani internetargumenttia, eli subjektiivista kokemusta: olen kuullut aikuisten (30-40-vuotiaiden) miesten kilpailevan sillä "kuinka montaa muijaa ovat panneet". Kuinka montaa muijaa ovat panneet? Siinä jos missä on vinoutunut ajatus. Muodossa: "kuinka monta ihmistä olet pannut?" se muuttuisi edes himpun verran järkevämmäksi (noin, poikettu normatiivisuudesta, ehe-ehe).

Ja ei, edellinen kappale ei ole puolustus, vaan syytös. Tervejärkinen, aikuinen ihminen on aina vastuullinen teoistaan. Aikuinen on tässä loppujen lopuksi se avainsana. Vaikka lapsi/nuori/teini sanoisi tai tekisi mitä on vastuu alaikäiseen sekaantumisesta aina aikuisella.

6 kommenttia:

  1. Erinomainen kirjoitus. Jos tosiaan otetaan biologinen kanta, niin ihminen on haiseva eläin, joka parittelee. Olemme kulttuurin tuotoksia.

    VastaaPoista
  2. Okein hyvää tekstiä ja vielä parempaa ajattelua!

    VastaaPoista
  3. Heti alkuun on todettava, että "aivosulttaanitoiminnasta" pisteet :)

    Komppaan Jaakkoa, erinomainen kirjoitus ja mielestäni tähänastisista vieläpä paras selvästi. Mie tykkään siun kirjoitustyylistä, ja kun sen yhdistää hyvin perusteltuun painavien asioiden käsittelyyn niin vot.

    Mie lueskelin itse aiemmin noita kommentteja tuohon Aamulehden uutiseen liittyen, ja vaikka äänensävyä on välillä vähän hankala erottaa, tuntuivat monet ihan vakavasti ja tosissaan perustelevan nuorten tyttöjen ja naisten seksuaalista häirintää ja ahdistelua evoluutiolla (WTF!) ja sillä, että se on vaan luonnollista. Jonkin asian perustelu luonnollisena on ehkä paskin gambiitti vähään aikaan, kun 1) se mitä pidetään "luonnollisena" tuntuu kovasti riippuvan siitä mitä halutaan milloinkin kannattaa tai vastustaa ja 2) moraalia ei voida johtaa luonnosta. Häättänäm...

    Muuten olen niin samoilla linjoilla tekstisi kanssa, että ei oikeastaan paljoa lisättävää jää. Aikuisen vastuusta ja yhteiskunnan vääristyneestä seksualisaatiosta olisi tärkeää keskustella julkisesti ja avoimesti. Tähän ilmiöön liittyy vielä se, että omaa (miehistä) heteroseksuaalisuuttaan tuntuu olevan jotenkin suotavaa ja liki vaadittavaa (melkein sanoin tietyssä iässä, mutta tuntuisi ilmiöön törmäävän laajemmaltikin) pönkittää ylikorostetun räikeästi juuri naisten jatkuvalla esineellistämisellä ja huonolla kohtelulla. Päälle voidaan sitten naureskella ja läpsiä toisia selkään (no homo) ja huutaa ÄIIJÄ!! HEH JUUM BILLU SÄÄH...

    Kun se nyt on ihan vitun paska idea, että mies on kaikessa se tekijä ja nainen se kohde, jolle (tai jota) tehdään. Ei hyvä ensinkään.

    VastaaPoista
  4. Isoon kirkoon iiskotti21. lokakuuta 2011 klo 0.53

    Vallan väkevätä voitelua, veliseni!

    Pakko kompata vapaaherra von Lebanderia etenkin tekstiesi kehitykseni suhteen. Tämä on selvästi parasta settiä tähänastistista kirjoituksistasi. Runtukylän iltamien julistusten väkevyys yhdistyy sujuvaan argumentaatioon tärkeästä aiheesta. Jään innolla odottamaan uusia kirjoituksia.

    VastaaPoista
  5. Loistava kirjoitus! - Jenni

    VastaaPoista